De keuzebepaling

Ubuntu distributies bied je enkele varianten aan.

  • Ubuntu, de standaard Ubuntu voor algemeen gebruik met als grafische schil Unity, een volledig eigen idee hoe een werkblad er moet uitzien. Je bent ervoor of volledig tegen.
  • Xubuntu, een aanpassing van Ubuntu met als grafische schil Xfce, met o.a. een klassieke menu structuur zoals in XP.
  • Lubuntu, een distro met een zeer lichte grafische interface (LXDE) die je oude computer minimaal belast.
  • Edubuntu, een distro speciaal gericht op educatief gebruik.

Een LTS-versie of een tussenversie?

Op 17 april 2014 is 14.04 Trusty Tahr verschenen. Dat is een zogeheten langdurig ondersteunde versie, oftewel LTS-versie. LTS is een afkorting van Long Term Support of Lange Termijn Ondersteuning.
De gewone tussenversies zijn behoorlijk goed, maar de LTS is duidelijk beter. De LTS-versie is namelijk extra stabiel en extra betrouwbaar, want hij is mede ontworpen voor de zakelijke markt. De hoogste kwaliteit dus. Oftewel: het verschil tussen consumentenkwaliteit en professionele kwaliteit.
Om het in schoolrapportcijfers uit te drukken: een tussenversie haalt voor stabiliteit, degelijkheid en betrouwbaarheid een 7, maar een LTS-versie haalt daarvoor een 9.
LTS-versies verschijnen eens in de twee jaar. Ze zijn langdurig ondersteund (Long Term Supported), waardoor ze maar liefst vijf jaar veiligheidsupdates krijgen. Een tussenversie daarentegen, krijgt tegenwoordig maar negen maanden veiligheidsupdates.

Grafiek

De LTS aanwijzing geldt alleen voor specifieke subgroepen van Ubuntu.

De LTS bestaat niet voor alle vormen (Ubuntu, Xubuntu, netbook enz..) en remixes van Ubuntu.

Bijvoorbeeld, voor 8.04 LTS, koos Kubuntu om over te stappen naar KDE 4.0 en heeft hier geen LTS-versie van gemaakt.

In 10.04, was de Netbook Edition geen LTS.

In het beginstadium van elk project wordt beslist welke vormen LTS zullen zijn en de duur van de ondersteuning voor elk.

Release Plan Details
  1. We beginnen reeds vroeg met het stabiliseren van de release door een aanzienlijke beperking van het aantal nieuwe functies.
    We maken een keuze welke pakketten er in de LTS release komen, welke we weglaten en geven de gebruiker de kans om meerdere te installeren via de pakketbeheerder of via een apart archief (PPA).
  2. Vermijden structurele veranderingen voor zover mogelijk, zoals het veranderen van de standaard set van applicaties, nieuwe bibliotheek, of het wijzigen van het lagen systeem (bijvoorbeeld: het invoeren van KMS of hal → DeviceKit zijn geen wijzigingen voor een LTS).

Verder definiëren we de LTS als volgt:
  • Onderneming gericht: Wij richten ons op server en meerdere desktop installaties, waar de gemiddelde gebruiker afkerig staat voor risico's.
  • Compatibel met Nieuwe hardware: We maken tijdens de hele ontwikkelingscyclus test versies om de ondersteuning voor nieuwe server en desktop hardware te testen.
  • Meer Getest: We zullen de ontwikkel tijd verkorten en de Beta-cyclus verlengen om tijd te maken voor meer testen en fout oplossingen
En vermelden duidelijk dat het niet het volgende is:
  • Een functie-gebaseerd besturingssysteem: We zullen focussen op verbetering van de functionaliteit van bestaande functies, en niet de invoering van nieuwe1, behalve op het gebied van Online Services en Desktop Ervaring2.

    1. Uitzonderingen voor prioritaire projecten worden gedocumenteerd.
    2. Omdat deze twee gebieden relatief nieuw zijn, verlangen ze nog steeds nieuwe functies om aan de originele doelstelling te voldoen

  • Ontwikkeling: Te beginnen met de 14.04 LTS ontwikkelings cyclus, wordt automatisch een volledige import-pakket uitgevoerd vanaf Debian unstable1.

    1. Dit is te danken aan de inzet van ProposedMigration in het Ubuntu archief.
Voor een normale gebruiker, lijkt mij de LTS versie de beste optie.

Een bijdrage van Hugosu.